Oeko-tex, GOTS-certificeret, svanemærket... Få overblikket!

Økologi og fair-trade er efterhånden ord og koncepter vi alle kender. Og som flere og flere af os vælger til, når det kommer til fødevarer. Vi er blevet oplyst om - Og har tillid til - at økologiske madvarer er sundere og produktionen bedre, når de er certificeret. Men hvordan er det så, når det kommer til tøj? 

De fleste brands er nået langt for at sikre, at deres tøj er produceret under ordentlige forhold, og ligeledes produceres med omtanke for forbrugeren ved at mindske unødvendige kemikalier. Men er certificeret tøj et tilvalg? Eller et fravalg? Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, men både af miljø -og sundhedsmæssige årsager, kan der være god grund til at være opmærksom på det, når man køber tøj - Især til de helt små. 

For at vi overhovedet kan tale om økologisk tøj, kræver det, at det er lavet af naturmaterialer som uld eller bomuld. Når du vælger økologisk bomuld så vælger du miljøet, social ansvarlighed og dit eget - og bomuldsarbejdernes helbred først. Det hele starter på marken, og med det frø der en dag skal blive til den bomuldsplante, din bluse består af. I følge en rapport fra FN dør der årligt 200.000 mennesker i konventionelt landbrug. Flere millioner bomuldsarbejdere bliver hvert år forgiftet af pesticider hvert år, hvorfor industrien kaldes ”slow death work”. 10% af verdens samlede forbrug af pesticider, og 16% af insekticider bliver brugt på at sprøjte traditionelle bomuldsmarker, som kun dækker cirka 5% af verdens landbrugsarealer. Og kemikalierne sidder i tøjer længe efter du har modtaget det, så derfor.. Lad os lige få et overblik over det.. 

GOTS certificering og sammenligning med andre mærkeordninger

Når du kigger på certificeringer i tøj, er der særligt tre, der er gældene. Og afhængig af hvad der er vigtigst for netop dig, kan de sikre dig følgende: 

- GOTS - Højeste certificering "på markedet" 

GOTS (The Global Organic Textile Standard) er en standard for økologiske fibre, der kendt og anerkendt i hele verden. GOTS-mærket er en troværdig garanti for, at produktet er skabt i en miljømæssigt og socialt ansvarlig produktion gennem hele forsyningskæden. Soft Gallery, som er et af de brands med børnetøj, vi forhandler er GOTS-certificerede. 

GOTS er på nuværende tidspunkt den førende certificering indenfor økologiske og sociale standarder i tøjindustrien. De sikrer velfærden for de mennesker, som er involveret i produktionen. Eksempelvis sætter de høje krav til, at arbejderne i de forskellige led har gode forhold, såsom ordentlig lys, ventilation, pauser, ingen brug af skadelige kemikalier etc.

Med GOTS-certificeret tøj kan du være sikker på, at eksempelvis bomulden er dyrket økologisk, samt farvet og behandlet uden brug af skadelige kemikalier, og at det er en høj kvalitet. Kunstekstiler/produkter, som indeholder minimum 70% økologiske fibre kan GOTS-certificeret.

GOTS har et krav om, at produktionen har et funktionelt renseanlæg for spildevand, hvis der bruges vand i produktionen for at beskytte miljøet. Der er jævnligt kvalitetstjek hos de forskellige led af produktionerne, hvor der bl.a. laves laboratorieprøver og tests af tekstilerne for pesticidrester og andre farlige kemikalier fra fx indfarvningen. De har desuden strenge krav til, hvilke farver der må bruges i en GOTS-certificeret produktion, så der ikke er rester i tøjet fra farver, som er mistænkt eller bevist at være allergi- og kræftfremkaldende. Eventuelle mærker og tilbehør på produktet skal også overholde GOTS kravene.

GOTS er altså en garanti for, at der ikke er - eller har været nogen form for sundheds- eller miljøbelastende kemikalier til stede under produktionen af tøjet, og er derfor 100% økologisk. Overblik: 

 • 70% af fibrene skal være økologiske (95%, hvis de bærer navnet ‘organic’)
 • Alle kemikalier, der er brugt i alle led af produktionen, skal leve op til meget høje miljømæssige kriterier
 • Vandforbruget skal leve op til høje kriterier
 • Indpakning af tekstilerne må ikke indeholde PVC, og papir, pap, hangtags osv. skal genbruges eller have særlige certificeringer
 • Alle virksomheder, der har været indblandet i produktionen, skal leve op til sociale kriterier fra International Labour Organisation

Oeko-tex - Sundhed og produktion

Oeko-tex er et certifikat, der sikrer, at alle komponenter af et mærket produkt er testet for skadelige stoffer, og standarden er mere omfattende end den nuværende lovgivning i Danmark og EU (REACH). Det er hele produktet, der testes på et laboratorium, hvilket også inkluderer fx lynlåse, knapper, sytråd og fyld og ikke blot tekstil. Jo tættere på hud og krop produkterne bruges, jo strengere er kravene også, for at sikre forbrugeren bedst muligt. Kravene til OEKO-TEX-certificering ændres i takt med, at der kommer nye resultater indenfor lægevidenskaben, så de mærkede tekstiler hele tiden følger med udviklingen. 

Fair Wear Foundation, der er den non-profit organisation, der sikrer standarterne, har opstillet nogle punkter, som skal overholdes for at kunne få denne certificering.

Der må ikke gøres brug af tvungen arbejde eller børnearbejde. Ansættelse, lønpolitik, træningsprogrammer, opsigelse og fyringer skal være baseret på et princip om, at alle har de samme muligheder, og der ikke gøres forskel på mennesker. Desuden skal lønninger og bonusser, der bliver udbetalt som minimum dække en families behov for at overleve. En medarbejders arbejdsuge må maksimalt være 48 timer og mindst have én fridag om ugen. Der skal til sidst være en opmærksomhed omkring de erhvervsmæssige risici, der måtte være, så medarbejderne er sikret et sikkert og sundt arbejdsmiljø. 

Oeko-Tex garanterer, at indholdet af udvalgte kemikalier er under en given grænseværdi, og er derfor ikke 100% økologisk. Fakta om Oeko-tex:

 • Testet for allergifremkaldende farvestoffer eller farvestoffer, der kan afgive kræftfremkaldende stoffer
 • Testet for rester af pesticider og klorede fenoler
 • Testet for afgivelse af tungmetaller ved svedkontakt
 • Uden formaldehyd eller formaldehyd under grænseværdien
 • Har en pH-værdi tæt på hudens egen

 

Svanemærket - Det nordiske miljømærke

Du er helt sikkert stødt på Svanemærket, når du skal købe husholdnings- og plejeprodukter. Men den grønne svane findes faktisk også som miljømærkning i tøj og tekstiler. Hvis du finder et stykke tøj eller tekstil med Svanemærket, kan du ikke regne med, at tøjet er økologisk. Svanemærket viser blot, at varen er blandt de mindst miljøbelastende inden for den pågældende varegruppe, og varerne er ikke nødvendigvis særligt miljøvenlige. Fakta om Svanemærket: 

 • Svanemærket har krav til mange forskellige typer fibre, således at kun de mest miljøvenlige kan bruges
 • Naturfibre som hør eller bomuld skal være en vis procentdel økologisk og/eller være dyrket med pesticider, der er tilladt af EU regulationen
 • Strenge krav til samtlige kemikalier, som anvendes i produktionen
 • Krav til spildevandet fra bl.a. farve
 • Det færdige produkt skal være mindst lige så godt som andre lignende produkter
 • Frivillig ordning, hvor producenten betaler gebyr for retten til at bruge mærket. 

 

For os betyder det helt konkret, at vi hele tiden er opmærksomme på hvilke brands vi tager ind. Vi spørger ind til produktion og certificeringer. Og det er helt bevidst, at vi udelukkende har danske brands på shoppen, da mange danske brands er rigtig langt i den bæredygtige udvikling inden for tøjproduktion. Derfor 5 hurtige råd: 

 1. Pris og kvalitet hænger sammen. Koster en bluse 99,- kan du være ret sikker på, at den er fyldt med kemikalier og skabt under dårlige forhold - Kvalitet går hånd i hånd med sundhed, miljø og etik. 
 2. Tøj med kemikalier kan være allergifremkaldende, kræftfremkaldede og hormonforstyrrende - Også efter vask, da mange kemikalier først frigives ved hudkontakt. Børn er mere overfølsomme, så derfor er bønetøj et godt sted at starte. 
 3. Miljøet.. Skrappe kemikalier, brugt til produktion af tøj og tekstiler, forurener spildevand, jorden, havet, nærmiljøet og hele verdens økosystem (da de fleste kemikalier ender i havet). Herudover bruges enorme mængder vand i produktionen af tøj. 
 4. Tekstilarbejdernes helbred: De mennesker, der er med til at lave vores tøj, risikerer at få kræft, blive udsat hormonforstyrrende kemikalier, få allergi, blive syge og i værste fald dø som følge af deres arbejde i tøj- og tekstilbranchen. Herudover er arbejdsforholdene ikke altid særligt gode, så ved at betale en reel pris for det tøj du køber, er du med til at sikre, at man ikke presser lønninger, lokationer etc. 
 5. Køb certificeret tøj som supplement til dit eksisterende tøj i garderoben - så er du et godt stykke med på vejen! Prioriter din basis-garderobe og det tøj du og dine børn har på 'inderst' mod huden. 

Vi har et stort ansvar, og vi ønsker at tage vores del. En kan ikke gøre alt, men alle kan gøre noget. 

Tak fordi du læste med og følger med i vores univers! 

Alt det bedste fra

Christina & Catharina 


Smid en kommentar

Vær venligst opmærksom på, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres

Denne side er beskyttet af reCaptcha, og Googles Politik om beskyttelse af persondata og Servicevilkår er gældende.


Anbefalet

Se alle
Example blog post
Example blog post